Bilim Adamları Programlanabilen DNA Tabanlı Bir Bilgisayar Oluşturmayı Başardı
Günümüzde pek de ihtimal verilmeyen DNA temelli bilgisayarlar, en sonunda mümkün olmuş olabilir. Ancak şöyle bir problem bulunuyor: Şu ana kadar inşa edilmiş moleküler devrelerin esnekliği yok. Bunu da bilgisayar bilimcisi David Doty “Tıpkı yeni bir yazılımı çalıştırmak için yeni donanımlarla yeni bir bilgisayar inşa etmek gibi” şeklinde tanımlıyor. Bu tanımın ardından UC Davis Üniversitesi’nde profesör olan David Doty ve meslektaşları, DNA bilgisayarların yeniden programlanmasının nasıl bir şey olacağını görmek istedi.
Doty ve meslektaşlarının bu alanda gerçekleştirdiği araştırma, bu hafta Nature dergisinde yayınlandı. Yayınlanan araştırmaya göre, basit bir tetikleme kullanılarak aynı basit DNA seti moleküllerini birçok farklı algoritmaya uygulayabilmek mümkün. Araştırma henüz tamamlanmamış olsa da yeniden programlanabilir moleküler algoritmalar, gelecekte DNA robotlarını programlamada kullanılabilir ki şu an kanserli hücrelerde ve ilaçlarda kullanılıyor.
Günümüz bilgisayarlarına artık herkesin de bildiği gibi ikili birimler (binary) kullanılıyor. DNA programlamanın arkasındaki fikir ise biyomoleküler bir yazılım yaratmak için elektrik sinyallerinin yerine kimyasal bağların, silisyumun yerine nükleik asitlerin geçmesi bulunuyor.
Geçtiğimiz 20 yıl boyunca moleküler algoritmalar kullanılarak birkaç deney daha gerçekleştirilmişti. Gerçekleştirilen bu deneylerin hepsinde DNA dizileri, bir adet spesifik algoritma üretmek için titizlikle tasarlanıyordu. Yapılan bu araştırmada farklı olan şey ise araştırmacıların aynı basit DNA parçalarını tamamen farklı bir algoritma üretmeleri ayrıca tamamen farklı bir son ürün üretmeleri için tasarlamaları oldu.
Bu tarz moleküler algoritmalarla birlikte bir gün programlanabilir setler kullanılarak nano ölçek seviyesinde herhangi kompleks objeler, tıpkı canlı hücrelerin yapabildiği gibi birleştirilebilir.