Karışımların Ayrıştırılması
Karışımları yedi yöntemle birbirinden ayırabiliriz. Bu yöntemler; süzme, eleme, dinlendirme, yüzdürme, buharlaştırma, mıknatısla ayırma ve damıtma şeklindedir.
Süzme Yöntemi: Sıvı maddelerle katı taneciklerin karışımını süzme yöntemiyle ayırabiliriz. İçinde yaprak tanecikleri olan çayı süzdürme yöntemiyle ayırabiliriz.
Eleme Yöntemi: Farklı boyutlardaki katı taneciklerin birleşmesiyle olan karışımı eleme yöntemini kullanarak ayırabiliriz. Örnek olarak çakıl-kum, kömür-kömür tozu karışımında kullanabiliriz.
Dinlendirme Yöntemi: Sıvı ve o sıvının içine dağılmış katı taneciklerinin dibe çöktürülerek birbirinden ayrılması, dinlendirme yöntemiyle elde edilir. Kentlerde kullanılan suların bir kısmı akarsulardan ve göllerden elde edilir. Toprak ve taşla karışmış sular ilk önce dinlendirme havuzlarına alınarak toprak ve taşın dibe çökmesi sağlanır.
Yüzdürme Yöntemi: Birbiriyle karışmış farklı tanecikler yüzdürme yöntemiyle birbirinden ayrılabilir. Örnek vermek gerekirse toprakla karışmış ıspanak, samanla karışmış buğday, sapla karışmış mercimek yüzdürme yöntemiyle birbirinden ayrılabilir.
Buharlaştırma Yöntemi: Bir madde ile bir sıvı maddenin karışımını birbirinden ayırmak için ya da karışımı koyu kıvama getirmek için kullanılır. Örnek olarak deniz tuzu, özel havuzlara konulan deniz suyunun buharlaştırılmasıyla meydana gelir.
Mıknatısla Ayırma Yöntemi: Mıknatısının çektiği demir gibi maddelerle, başka maddelerini karışımını ayırmada mıknatısla ayırma yöntemi kullanılır. Toz şekerle demir tozunun birleşimini bu yöntemle ayırabiliriz.
Damıtma Yöntemi: Sıvıların birbiriyle oluşturduğu karışımları ayırmak için damıtma yöntemi kullanılır. Karışımdaki maddelerin kaynama noktalarının farklı olmasından yararlanılır. İlk önce kaynama noktası küçük olan madde buharlaşmaya başlar ve farklı bir kapta toplanarak yoğunlaştırılır. Bu şekilde sıvılar birbirinden ayrılmış olur. Örnek vermek gerekirse motorin, petrol gazı, gaz yağı rafinelerdeki petrolün damıtılmasıyla ortaya çıkar.