Alg Nedir ?
Halk arasında daha çok su yosunu olarak tanınan algler, kendi içerisinde iki gruba ayrılmaktadır. Bu ayrılma ise, hücre tiplerine göre gerçekleşmektedir. Bu gruba ayrılma, İlkel yada gelişmiş hücre tipine göre gerçekleşmektedir.
Ekosistem içerisinde alglerin oldukça değişik alanlarda yaşamlarını sürdürebilmektedirler. Algler, asıl olarak sulu alanlarda yaşamlarını devam ettirirlerken, aynı zamanda karlı ve buzlu alanlarda da yaşamlarını sürdürebilmektedirler. Yapılan araştırmalar sonucunda, yeryüzündeki alglerin %70 gibi oldukça önemli kısmının sulu alanlarda yaşadıkları belirlenmiştir. Alglerin sulak alanlardaki temel görevi ise, bu bölgelerde yer alan organik karbon bileşiklerini, mojör primer olarak üretilmesidir. Alglerin yaşam alanları sulak alanlarda dahi farklılık gösterebilmektedir. Öyle ki, bazı türler sadece tuzlu suda yaşayabilirken, bazı türler ise sıcaklığı oldukça yüksek derecelerde olan kaynak sularında dahi yaşayabilmektedirler. Fakat alglerin yaşam alanı olarak daha çok göller ve de denizler olarak bilinmektedir. Deniz ve de göllerde yaşayan algler, su yüzeyinin 1 kilometre kadar altında yaşayabilmektedir. Ama daha çok 100 metre kadar altta yaşamlarını sürdürmektedirler.
ALG Patlaması Nedir ?
Sucul ekosistemlerde bir veya birkaç Alg (fitoplankton) türünün; besin maddelerinin ortamdaki yoğunluklarının artmasına bağlı olarak popülasyonlarının artması, buna bağlı olarak sudaki oksijen seviyesinin azalması nedeniyle ölerek su yüzeyini kırmızı veya kahverengi bir görünüme sokarlar. Bu olaya kızıl akın (red-tide) adı verilmektedir. Deniz yüzeyinde olduğu gibi kıyılarda da görülen bu renk değişimi bir gemi sızıntısı veya kimyasal bir kirlilik değil, organik atıkların fazlalığından ve artan sıcaklıklardan kaynaklanan biyolojik bir mevsimsel olaydır. Bu konudaki farkındalık her geçen sene biraz daha arttığından vatandaşlarımız da artık bu mevsimsel olayı endişe ile değil ilgiyle karşılamaktadır.